Over Foodbar Zilvr

FOODBAR ZILVR
De geschiedenis

Foodbar Zilvr

Foodbar Zilvr maakt deel uit van het gezelligste straatje van Wageningen. Gevestigd in een historisch pand naast Cafe Loburg heeft Zilvr alles in huis om een onvergetelijke avond te verzorgen. Geniet van een heerlijke borrelplank of een verrassing aan smakelijke gerechten door de chef. De verfijnde gerechten, prachtige opmaak, gezellige sfeer en warme service maken een complete avond uit!

Horeca Foodbar Zlvr
GezzeliguitetenWageningen

Het begin

De geschiedenis van ons pand gaat terug naar ongeveer het jaar 1600. Niemand weet precies wanneer het huis gebouwd is, dus dat plus de eerste bewoners blijft een mysterie. Vóór 1643 waren de eerste bekende bewoners N.N Lemminck, Cornet. Anton Zeven vermeldt in zijn ‘Wie woonden waar in Wageningen’ bewoners op deze plaats sinds 1643, wat niet iets zegt over de ouderdom van het huidige gebouw, maar wel dat er een gebouw stond. De vogelvluchtkaart van Wageningen door Nicolaes Geelkercken (ca. 1640) biedt voor dit deel van de Herenstraat geen bruikbare informatie. Het pand is op deze kaarten wel te zien als een laag gebouw met een dakkap in de lengte en een achterhuis met een dwarse kap. Hierdoor is te herleiden dat het gebouwd moet zijn in ongeveer begin tot midden 1600.

De oude straat

In die tijd was de Heerenstraat, toen nog Achterstraat genoemd, een lager gelegen parallelstraat van de Hoogstraat die eindigde bij Loburg op de hoek. De Molenstraat bebouwing liep door waar nu de Heerenstraat is. Om het centrum te egaliseren, werd de Achterstraat opgehoogd met zand gewonnen bij de huidige Joodse begraafplaats. Ooit lag de Rijn dichter bij Wageningen met een haven op het huidige Veerweg-gebied. Vroegere houten huizen werden later opgetrokken in steen vanwege nieuwe bouwnormen. Het pand werd opgehoogd en de onderste verdieping werd gemetseld met kloostermoppen. De tweede houten laag moest later volgens brandpreventiewetten ook in steen worden vervangen. Deze tweede stenen laag, onder een verhoogde kap, bepaalt de huidige verdiepingen. De vorige eigenaar verhoogde later de kap verder om een bewoonbare zolder te creëren.
SharedDining
FoodbarWageningen

Verbouwingen

Uit kadastrale gegevens (1832 tot ca. 1985) blijkt dat er verder niets aan de grootte van het gebouw is veranderd. Zelfs op de pré-kadastrale kaart van 1812/1818 lijkt het pand net zo groot te zijn. In de serie bouwvergunningen (vanaf 1904) zijn ook geen ingrijpende verbouwingen vóór 1983 terug te vinden. 

Het originele pand heeft een trapgevel, iets wat nu nog achter de huidige gevel zit. Er werd niet gesloopt, maar louter verbouwd. In de Franse periode was een trapgevel passé en werd er een gevel voor geplaatst.
De bovenwerken en onderdorpel werden van natuursteen gemaakt wat werd geschilderd om het te doen lijken over het van duur natuursteen was gemaakt. De dakpannen aan de voorkant zijn van origine zwart, het idee wekt dat het om veel duurdere leistenen gaat.

Eigenaren

Samuel Marcus Jonas, een slager en veehouder, was de eerste gedocumenteerde bewoner en overleed in 1815. Aan de voorkant bevond zich een slagerij en aan de achterkant een varkenshok. Van 1856 tot 1890 was de winkel in handen van bakker F. Borgers. Het pand diende ook als loodgietersbedrijf en architectenbureau. Op 17 februari 1986 werd het erkend als gemeentelijk monument. In de afgelopen decennia huisvestte het verschillende restaurants. In 1992 kreeg Gourmet et Gourmand toestemming om de benedenverdieping om te bouwen tot specialiteitenrestaurant met keuken en toiletten. Vanaf februari 2019 is het de locatie van Foodbar Zilvr, na eerdere namen zoals restaurant-café Jan Steen, Keijzer en H’eerlijk.

De reviews
Van Foodbar Zilvr
Gezellig tafelen, samen proeven
Close
Reserveren
RESERVEREN
Close
Close